Nederlands Museum Nusantara is gesloten


Internationaal Nieuws
Nederlands Museum Nusantara is gesloten
Woensdag, 16 januari 2013 19:41 PM
Nederland (tvOne)

Vanaf 6 januari 2013 is Museum Nusantara in Delft, Nederland, gesloten. Dit volgt op de hot issue over enorme besparingen bij het KITLV (bibliotheek met de grootste Indonesische literatuur ter wereld), Museum Volkenkunde te Leiden, en het Tropenmuseum te Amsterdam vorig jaar.
De gemeenteraad van Delft heeft besloten de subsidie te stoppen en het museum te sluiten, omdat de lokale overheid geen geld meer heeft voor het museum dat ongeveer €100.000 per jaar nodig heeft. Opbrengsten uit toegangskaarten ter waarde van €3,50 voor volwassenen en €1,50 voor kinderen en adolescenten in de leeftijd 12-18 jaar zijn niet genoeg om het onderhoud van het gebouw en de inhoud van het museum te betalen. In 2012 waren er 11.000 mensen het museum bezochten.

De Gemeente Delft heeft drie belangrijke musea; Museum Het Prinsenhof, Museum Lambert van Meerten –een huis met meubels in oud Hollandse stijl- en Museum Nusantara. Door de verlaging van de subsidie voor alle drie de musea, vroeg de gemeenteraad in juni 2011 museum Nusantara om oplossingen te vinden voor problemen en kregen 6 maanden de tijd.

Ondertussen is Delft, een stad met ongeveer 96.000 inwoners, hoge kosten kwijt aan het voltooien van het project waarbij de treinen ondergronds gaan rijden.

Nusantara Museum was gesloten gedurende 1,5 jaar voor renovatie en is opnieuw geopend in maart 2011.

In December 2011 kwam de gemeenteraad opnieuw bijeen en heeft besloten om Museum Nusantara te sluiten. Maar ze hebben nog steeds de continuïteit in Museum Prinsenhof voor het opslaan van objecten die nauw verwant zijn aan de geschiedenis van de stad Delft. Museum Lambert van Meerten is gesloten voor het publiek op 14 maart 2011.

Nusantara Museum maakt deel uit van het complex van het Prinsenhof Museum, gevestigd in het centrum van Delft. Museum Nusantara is ouder dan 100 jaar en is het enige museum buiten Indonesië dat alleen historische voorwerpen toont van diverse eilanden in Indonesië.

Het gebouw is 3 verdiepingen hoog en op de tweede verdieping worden alle pronkstukken bewaard. Eerste verdieping wordt gebruikt voor opslag en kantoor. De begane grond bestaat uit 2 grote ruimten met de museumwinkel en kassa en een met Javaanse cultuur. Hier wordt een verzameling getoond van verschillende soorten keris, wayang kulit, het voorsteven van Javaanse boten en ook een wayang kulit spel van Willem van Oranje, die speciaal op verzoek van museum Nusantara is gemaakt.

Deze wayang set toont prominente historische figuren uit de 16e eeuw van de Nederlandse geschiedenis. Prins Willem van Oranje, de leider van de Nederlandse revolutie die in opstand kwam tegen de macht van de Spaanse koning, woonde in het gebouw dat nu museum Het Prinsenhof is. Daar werd hij gedood.

Een set van een bijna 200-jaar oude gamelan slendro dan pelog genaamd Kyai pârijâta is een van de attracties van dit museum. Tot december vorig jaar, oefende de gamelangroep Marsudi Raras een keer per week klassieke Javaanse composities op de gamelan instrumenten. De groep bestaat uit Nederlanders en Indonesische gamelan liefhebbers.

De 2e verdieping van het gebouw bestaat uit twee grote ruimte. In de eerste ruimte wordt een collectie batik tulis getoond. In de ruimte wordt opzettelijk de zon vermeden om de kleur van de batiks te behouden. Sommigen van hen zijn meer dan 100 jaar oud. Hier wordt de collectie van Batik Belanda getoond, werken van Eliza van Zuylen (1880), Jan Jans, Lien Metzelaar en Franquemont. Er hangt ook een enkele Hokkokai batik (batik van het moment van de Japanse bezetting).

Een van deze objecten in een selendang uit Banyumas, die ooit tentoongesteld is op de Koloniale Wereldtentoonstelling in Amsterdam in 1883.

De laatste ruimte laat objecten zien van Noord-Sumatra, de Asmat, de Toraja en Kalimantan. Uniek is de verzameling uit Nias. Louise Rahardjo, die ooit werkte als assistent conservator van het museum zei dat Museum Nusantara vijftig tot honderd voorwerpen van het eiland Nias heeft. Museum Nusantara zorgt er goed voor. "We hebben gelukkig nog cultureel erfgoed van Nias. Veel van het cultureel erfgoed van Nias is door de tsunami weggevaagd. Het is heel erg jammer dat deze objecten niet meer getoond zullen worden."

Hilly Djohani Lapian, een Indonesische die in Delft woont betreurt de beslissing van de stad Delft. Zij stelt: "Dit gebouw moet een kans krijgen om de Indonesische cultuur van het verleden naar het heden te laten zien. Mijn ervaring hier is, als een instantie gesloten wordt dan zal het nooit meer terug komen ".

Het museum werd in 1911 officieel onderdeel van Museum Het Prinsenhof. Met de veranderingen in de administratieve structuur, is de naam veranderd naar Delfts Etnografisch Museum. In 1977 veranderde Indonesisch Ethnografisch Museum in Volkenkundig Museum Nusantara.

In de loop van de meer dan 100 jaar, heeft het museum tientallen ​​bijzondere tentoonstellingen gehad over de ontwikkeling van Indonesische cultuur. Waaronder een tentoonstelling over Affandi (1979), Kris Heritage (1986), Koffie in Nederland (1994), Reformasi Indonesia, protest in beeld (2000).

Een aantal Nederlandse vrienden van Museum Nusantara  zijn nog aan het vechten voor het bestaan ​​van het museum. Ze zoeken op zijn minst een plaats om de objecten onder te brengen en te tonen. Frank Elshof de frontman van vrienden van het museum benadrukt: "De gemeenteraad is de eigenaar van de collectie, dus de objecten zullen in Delft blijven. Er moet een oplossing komen. We zullen de mogelijkheden onderzoeken."

Het museum heeft 30.000 objecten verzameld van verschillende eilanden in Indonesië. Sommigen werden geschonken. Veel van de schenkers verzetten zich tegen de sluiting van het museum en willen weten wat het lot is van de objecten die zij hebben geschonken. Tot nu toe heeft de gemeente Delft nog geen uitspraken gedaan wat er met de collectie zal gebeuren.

Uit contact tussen tvOne en de Ambassadeur van de Republiek Indonesia in Nederland, Retno Marsudi, bleek dat de situatie al bekend was. Zij bezocht het museum twee dagen voor de sluiting van Museum Nusantara. Retno Marsudi beloofde in de nabije toekomst af te spreken met de burgemeester van Delft om het lot van de museum objecten te bespreken.

http://internasional.tvonenews.tv/berita/view/66210/2013/01/16/museum_nusantara_belanda_tutup.tvOne

Translation: Louise Rahardjo

Popular Posts